Fabriken i Lilla Edet har varit på mångas läppar den sista tiden. Och inte undra på det när vi från och med nu stolt kan titulera bruket som det första i världen av storskaliga producenter av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp! Edet Bruk, med anor från 1880-talet, har tillverkat toalett- och hushållspapper sedan början av 1940-talet. Här jobbar Susanna sedan snart 6 år tillbaka.
Vad fick dig att söka dig till Essity och Edet bruk som relativt nyutexaminerad civilingenjör?
Efter studierna började jag arbeta som beräkningsingenjör men det blev för mycket kontor och jag ville ha mer action och ombytligare dagar. Jag sökte mig därför till Essitys populära graduate-program (GO! Program). Jag blev erbjuden tjänsten och har stormtrivts sedan dag ett.
Vad är det som gör att du trivs så bra?
Jag jobbar med så många olika människor som gör mitt jobb väldigt varierande. Det händer någonting hela tiden. Man kan tro att man har sin dag planerad men så händer det något på en av linjerna och hela dagen ändras. Jag får ta mycket ansvar och kan påverka min vardag. Även om vi är ett globalt bolag med flera tusen anställda så har jag mycket att säga till om i min roll.
Vad är viktigt för dig i ditt arbete?
På bruket är vi ca 400 anställda och vi har en väldigt god stämning – det är viktigt för mig. Att ha roligt och att kunna sprida positivitet. Jag gillar vår laganda, vi är ett sammansvetsat team och så länge vi är det kan vi lösa allt. Kommunikation är A och O. Det finns alltid hjälp att få, oavsett om det kommer från min närmaste kollega här på bruket eller en kollega som sitter på ett annat av Essitys bruk eller kontor någonstans i världen.
Vad är det mest spännande som du har gjort i din roll hittills?
Då skulle jag säga det senaste projektet som jag arbetade med där vi installerade en ny handduksmaskin. Jag fick höra om projektet och pratade med min chef om att jag ville vara med på det. När chansen dök upp så tog jag den och gick in i det projektet. Jag har fått vara med och påverka ritningarna, det tekniska, processen. Mitt mål har varit att allt skall vara enkelt och de som jobbar med maskinen skall intuitivt förstå vad som behöver göras.
Maskinen har varit i gång lite mer än ett år nu, jag gick på föräldraledighet vid uppstart och är tillbaka på jobbet sedan årsskiftet. Det var svårt att lämna min maskinbebis i andras händer men jag hade ju en riktig bebis att se fram emot. Nu när jag är tillbaka får jag vara med och putsa på slutfinishen och sätta alla standarder. Jag har även varit med och skapat ett utbildningspaket som jag är väldigt stolt över.
Du har snart varit på Essity i 6 år, vad får dig att stanna?
För att jag har så kul på jobbet, men också för att företaget gör mig stolt. Jag gillar att Essity är ett svenskt bolag som arbetar för att bryta tabun över hela världen. Företaget gör gott och har en vision som grundar sig på mänskliga behov. Det finns ett långsiktigt hållbarhetstänk. Här på bruket tar vi tex hand om allt produktionsspill och målet är hela tiden att göra ännu bättre. Tillsammans med marknadsavdelningen utvecklar vi befintliga produkter med mer hållbart material eller effektivare processer. Vi gör nya produkter av returpapper och askan som blir när vi eldar biomassa tas till vara på. Vi vill vända på alla stenarna!
Information om intervjupersonen
Namn Susanna Falk
Titel RST Processingenjör
Utbildning Civilingenjör, tillämpad mekanik
Berätta om något annorlunda som du gör för miljön: Jag brukar cykla till jobbet. Det i sig är inte så ovanligt men jag bor i Partille. Ibland cyklar jag till Gamlestan och tar tåget till Lödöse station för att sedan cykla sista biten till bruket. Det händer faktiskt att jag cyklar hela vägen om jag har vinden i ryggen (6 mil).