Vad fick dig att söka till Tekniksprånget Tilda?

-Jag läste natur på gymnasiet men har alltid varit osäker kring vad jag vill jobba med i framtiden. Min kompis gick Tekniksprånget och tyckte det var bra så jag sökte i år. Jag vill veta om jag vill bli en ingenjör, och om jag vill det – vilken sort? Det är ett sådant brett yrke och det finns så många möjligheter. Att prova det här under fyra månader känns perfekt för mig.

Du fick välja mellan flera olika företag, varför valde du att söka dig till Essity?

-Jag tyckte annonsen lät intressant och det är ett företag som jag känner till. Jag känner till produkterna tex Libresse och Tork. Det är viktiga produkter och ett internationellt häftigt företag. Jag var i kontakt med andra företag också men på intervjun med Shant blev det tydligt att det var till Essity jag ville. Vi fick bra kontakt och jag fick ett jättebra intryck av honom. Jag blev så glad när jag fick erbjudandet! OM jag vill bli ingenjör så känns det jag får göra på Essity mer intressant än att till exempel programmera.

Du har nu kommit lite mer än halvtid på praktiken. Vad har du lärt dig?

-Massor! Jag har fått lära mig olika metoder, instrument, tankeprocesser och problemlösning. Jag har fått en bild av vad man kan jobba med som ingenjör. Jag har faktiskt sökt in till ett ingenjörsprogram. Inte kemi, men praktiken har hjälp mig att bestämma mig för att jag vill jobba inom ingenjörsyrket. Efter det jag har fått lära mig här känner jag mig trygg i mitt beslut. Jag har fått träffa så många olika ingenjörer här och fått inspiration från dem. 

Shant, vad fick dig att bestämma dig för att ta emot en Tekniksprångare?

-Det var en kombination av olika omständigheter. Projektet som Tilda jobbar med har funnits på vår radar ett tag. Vi har länge velat förbättra en a våra metoder, en utmaning som blev alltmer aktuell att ta tag i. Lägligt nog så kom information om Tekniksprånget och vi nappade direkt på idén om att kunna inspirera någon till att ta steget till ingenjörsyrket samtidigt som vi får nytta av uppdraget.  Dessutom minns jag själv när jag var i Tildas ålder och undrade vad en ingenjör egentligen gör. Ingenjörer uppfinner, förbättrar och utvecklar men hur ser en dag ut för en ingenjör?

Det här är win-win för alla. Vi får hjälp med projektet samtidigt som vi får visa någon en del av ingenjörslivet. Förhoppningen var att kunna inspirera och få Tilda att fortsätta den här vägen och det har vi ju lyckats med låter det som. Och det är viktigt att hon har fått jobba med riktiga utmaningar, inget hitta-på.

Vad har du fått ut av det här personligen?

-Jag har fått öva på mina ledaregenskaper. Fått fundera på hur det är bäst att driva uppdraget framåt samtidigt som Tilda ska få ut så mycket som möjligt under vägen. Det skall funka för alla. Med Tilda har jag ofta tagit ett steg tillbaka och låtit henne kliva fram och ta ansvar. Hon skall känna att det är hennes initiativ som leder oss fram, och det har funkat väldigt bra tycker jag. Hon har varit väldigt lätt att jobba med – ställer frågor och är nyfiken vilket underlättar. Med hennes hjälp har projektet kommit till nya insikter som vi kommer gå vidare med och implementera i metoden. Tildas praktik kommer att avslutas med att hon får presentera resultatet inför hela teamet – precis som en ”riktig” ingenjör.

Tack Shant för att ditt mentorskap och för att du har bidragit till att Sverige och världen är på väg att bli en ingenjör rikare! Och tack Tilda för att du vågade testa. Stort lycka till med din utbildning, vi hoppas du tänker på oss i framtiden. Men först, väntar ditt sommarjobb hos oss!

Namn: Tilda Lyréus
Titel: Tekniksprångare
Utbildning: Naturvetenskaplig linje, LM Engström gymnasium
Vad är det bästa med Essity? Det är det breda och viktiga produktsortimentet som skapas för att underlätta för människors olika behov. Dessutom den trevliga arbetsmiljön som gör det kul att gå till jobbet varje dag! 

Namn: Shant Anadolyan
Titel: Laboratory Engineer
Utbildning: Kemiingenjör, Chalmers
Vad är det bästa med Essity? Det finns mycket som är bra med Essity, men för att nämna några – det moderna arbetssättet, det breda produktsortimentet och all fantastisk kompetens inom företaget. Dessutom det goda kaffet och närheten till det mesta.
Text och foto: Lotta Thun